ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Ν
νάπα

ποικιλία κινέζικου λάχανου. Έχει μακριά, κατσαρωμένα φύλλα με πράσινες άκρες και πλατιά, λευκά βλαστάρια

ναπολιτάνα (napolitana)

σάλτσα με βάση τη ντομάτα

νεροφούντουκα

λέγονται και νεροκάστανα. Είναι καρπός κινέζικου κωνοφόρου.

νιόκι

σπεσιαλιτέ της Β.Ιταλίας. Είναι μικρά στρογγυλά μπαλάκια φτιαγμένα από πουρέ πατάτας και σερβίρονται με κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα

νισεστές

ή άνθος αραβοσίτου ή κορν φλαουρ ή μαϊζένα. Το άμυλο του καλαμποκιού (αραβόσιτου) και συγκεκριμένα η άσπρη καρδιά του σπόρου του καλαμποκιού αλεσμένη σε πολύ λεπτή μεταξένια σκόνη. Χρησιμοποιείται σαν πηκτικό σε κρέμες, σάλτσες και σούπες γιατί δεν σβωλιάζει.

νουά

στρογγυλό κομμάτι εκλεκτού μοσχαρίσιου κρέατος από το μπούτι

νούμπουλο

Παραδοσιακός Κερκυραϊκός μεζές. Ολόκληρο κομμάτι χοιρινής μπριζόλας παστωμένο, με πολλά αρωματικά βότανα ωριμασμένο μέσα σε φυσικό έντερο, διακριτικά καπνισμένο. Κατάλληλο να συνοδευτεί από αποστάγματα κρασιά και μπίρες. Μοναδική πρόταση για μπουφέδες

ντάκος

σκληρό κριθαρένιο παξιμάδι, που τρώγεται με ντομάτα, λάδι ρίγανη και ελιές. Η Κρήτη φημίζεται για τον "ντάκο".

ντεμιγκλάς

σάλτσα με ζωμό, κόκκινο κρασί, φρέσκα κρεμμυδάκια, θυμάρι, φύλλο δάφνης και μαύρο πιπέρι

ντιπ

σάλτσα για βούτηγμα ψωμιού, λαχανικών

ντραμπούι (drambuie)

Λικέρ σκωτσέζικου ουίσκι με μέλι και βότανα.

ΓΛΥΚΑ

Μηλόπιτα

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας 1/2 κούπα καρύδι σε σκόνη 1/2 κούπα φουντούκι σε σκόνη 1 κούπα γάλα 4 κ.σ. ζάχαρη 3 κ.σ. άνθος αραβοσίτου 4 μήλα 1 κ.σ. βιτάμ 1 αυγό Εκτέλεση: Αλείφουμε ένα ταψάκι με...

ΓΛΥΚΑ

Μους λεμόνι με μασκαρπόνε

Υλικά (για 4 μπολάκια): 250 γρ. μασκαρπόνε 80 γρ. άχνη χυμό από 2 μέτρια λεμόνια ξύσμα από 1 λεμόνι 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά μπισκότα Μιράντα(1-2 σε κάθε μπολάκι) Εκτέλεση: Χτυπάμε στο...

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάστα Φλώρα

Υλικά: 200 γρ. βούτυρο (απ'το ψυγείο) 100 γρ. ζάχαρη άχνη 1 αυγό 300 γρ. αλεύρι 1 κ.γ. μπέικιν 200 γρ. μαρμελάδα (ό,τι θέλουμε) Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη (εκτός της μαρμελάδας) και...